NAJ 10 STARIH MESTNIH SREDIŠČ

Sprehodite se po starih mestnih jedrih, uvrščenih na seznam UNESCA. Oglejte si stari Dunaj, prečkajte legendarni most v Mostarju, se sprehodite po kubanski Havani in uživajte v zgodbah, ki jih pripovedujejo stari predeli mesta ...

 

1 STARO MESTNO JEDRO RIMA, Italija

»Večno mesto« je s svojimi zgradbami iz starega in srednjega veka izjemen muzej na prostem. Na sliki od leve proti desni: slavolok Septimija Severja ter Vespazijanov in Saturnov tempelj.

 

2 STARO MESTNO JEDRO DUNAJA, Avstrija

Na Dunaju je stara arhitektura še vedno brezhibno ohranjena. Ena najbolj znanih zgradb je gotovo katedrala sv. Štefana, v ospredju fotografije pa je vidna kupola cerkve sv. Petra.

 

3 STARO MESTNO JEDRO IN OBZIDJE LUXEMBOURGA, Luksemburg

Luxembourg je nastal na strmi skalni planoti, kjer so ob mestnem jedru zrasle tudi številne trdnjave, zaradi katerih Luxembourg imenujejo »Gibraltar severa«.

 

4 STARO MESTNO JEDRO BORDEAUXA, Francija

Stari del tega mesta se razteza na levem bregu reke Garone, ki teče skozi Bordeaux v obliki luninega krajca, od koder izvira tudi vzdevek mesta: »lunino pristanišče«. V središču polkrožnega trga Place de la Bourse stoji Vodnjak treh gracij iz leta 1864.

 

5 STARO MESTNO JEDRO SANTIAGA DE COMPOSTELA, Španija

Nekdanje glavno mesto kraljevine Galicije velja za tretje najpomembnejše romarsko središče katoliške vere. Središče starega mestnega jedra je katedrala z grobnico sv. Jakoba.

 

6 STARO MESTNO JEDRO TROGIRJA, Hrvaška

To dalmatinsko pristaniško mesto je bilo leta 385 pr. n. št. ustanovljeno kot grška kolonija. V 6. stoletju je prešlo pod bizantinsko oblast, nato pa mu je skoraj do konca 18. stoletja vladala Beneška republika.

 

7 STARO MESTNO JEDRO MOSTARJA, Bosna in Hercegovina

Glavno mesto Hercegovine s Starim mostom čez Neretvo, ki je bil leta 1993 med vojno uničen, nato pa obnovljen in leta 2004 ponovno odprt. Leta 2005 se je uvrstil na seznam Unescove svetovne kulturne dediščine.

 

8 STARO MESTNO JEDRO IN TRDNJAVSKO OBZIDJE HAVANE, Kuba

Pod špansko vladavino je bila Havana eno najpomembnejših mest novega sveta. Iz tega obdobja izvirajo mnoge baročne in klasicistične zgradbe v starem mestnem jedru La Habana Vieja.

 

9 STARO MESTNO JEDRO QUITA, Ekvador

Quito, glavno mesto Ekvadorja, ki je nastalo na ruševinah inkovskega mesta, danes velja za kraj z največ kolonialnimi umetniškimi zakladi v Južni Ameriki. Biser kolonialne baročne arhitekture je cerkev sv. Dominika z razkošnim notranjim okrasjem.

 

10 STARO MESTNO JEDRO SALVADORJA DA BAHIA, Brazilija

Med letoma 1549 in 1763 je bil Salvador da Bahia prvo glavno mesto Brazilije. Stara mestna četrt se lahko pohvali z razkošnimi in pisanimi fasadami, med katerimi se dviga cerkev Naše ljube gospe sv. rožnega venca.

 
<< Nazaj na Naj 10