NAJ 10 PIRAMID

Ob piramidah verjetno najprej pomislimo na tiste v Egiptu. Vendar so te nenavadne zgradbe posejane po vseh koncih sveta in že več stoletij burijo domišljijo najrazličnejših kultur. Oglejte si nekaj najbolj zanimivih piramid, uvrščenih na seznam UNESCA.

 

1 PIRAMIDASTA GROBNICA KRALJA ASKIE V MESTU GAO, Mali

Kraljeva grobnica v obliki piramide iz nežgane ilovnate opeke na severovzhodu Malija je stara skoraj 500 let. Spomenik svetovne kulturne dediščine je bil sicer v nemirih leta 2012 močno poškodovan.

 

2 PIRAMIDA »TEMPELJ NAPISOV« V MESTU PALENQUE, Mehika

Majevsko mesto Palenque je nastalo med 3. in 5. stoletjem. Med najpomembnejše zgradbe sodi stopničasta piramida, imenovana »Tempelj napisov«. Tu se v hieroglifih, ki so jih znanstveniki že razvozlali, skriva najpomembnejše pisno izročilo Majev.

 

3 KONIČASTA PIRAMIDA NEKROPOL MESTA MEROË, Sudan

Meroë je starodavno mesto na vzhodni strani Nila. Tu v treh nekropolah (grobiščih) stoji več kot sto piramid, ki se dvigajo do 30 metrov visoko in so bolj strme od egipčanskih piramid.

 

4 PIRAMIDI SONCA IN LUNE V TEOTIHUACÁNU, Mehika

Teotihuacán leži okoli 50 kilometrov severovzhodno od Ciudada de Méxica. Okoli leta 350 je imelo mesto okoli 150.000 prebivalcev in je bilo največje mesto na ameriški celini. Med najpomembnejšimi zgradbami sta okoli 65 metrov visoka Piramida sonca in nekoliko manjša Piramida lune.

 

5 KUKULKANOV TEMPELJ NA POLOTOKU JUCATAN, Mehika

Veličastne ruševine na severu Jukatana, ki se raztezajo na 300 hektarjev velikem območju, so zapuščina Majev in Toltekov. Med najbolj znanimi zgradbami je verjetno stopničasta piramida »El Castillo«, na vrhu katere je tempelj, posvečen majevskemu božanstvu Kukulkánu.

 

6 PIRAMIDA FARAONA DŽOSERJA, Egipt

Najstarejša ohranjena monumentalna kamnita zgradba človeštva je značilna stopničasta grobnica faraona Džoserja iz 27. stoletja pr. n. št. Piramida, visoka približno šestdeset metrov, se dviga nad velikansko nekropolo Sakara, ki se razprostira na okoli sedmih kilometrih.

 

7 PIRAMIDA MESTA ČOGA ZANBIL, Iran

Ta mogočna stopničasta piramida iz 13. stoletja leži na jugozahodu Irana. Značilnost kompleksa je bil veličasten zigurat, stopničast tempeljski stolp. Prvotno se je dvigal 52 metrov visoko, danes meri le še 25 metrov.

 

8 PIRAMIDE V GIZI, Egipt

Gotovo najveličastnejši park grobnic leži v bližini Gize. Obsega devet piramid ter druge templje in grobnice uradnikov. Najpomembnejši spomenik je okoli leta 2560 pr. n. št. zgrajena Keopsova piramida.

 

9 NIŠNA PIRAMIDA PREDKOLUMBOVSKEGA MESTA EL TAJÍN, Mehika

Na območju nekdanjega predkolumbovskega mesta stoji več stopničastih piramid. Najpomembnejša je tako imenovana nišna piramida, ki je posvečena bogu dežja in vetra. Prvotno je imela 365 bogato okrašenih niš, kar kaže na povezavo z astronomskimi in koledarskimi izračuni.

 

10 PIRAMIDE V NARODNEM PARKU TIKAL, Gvatemala

Do zdaj so na okoli 15 kvadratnih kilometrov velikem območju narodnega parka Tikal izkopali več kot 3000 zgradb in kompleksov. Med zgradbami je najveličastnejša peterica velikanskih piramidnih templjev. Eden od njih je visok 65 metrov in šteje za najvišjo zgradbo majevske kulture.

<< Nazaj na Naj 10