NAJ 10 NARAVNIH PARKOV

Ali veste, kateri je najstarejši naravni park na svetu? Kje najdemo največ brlogov severnega medveda? Oglejte si 10 različnih naravnih parkov, uvrščenih na seznam UNESCA, in uživajte ob lepotah, ki jih ponuja narava.

 

1 NARODNI PARK SERENGETI, Tanzanija

Serengeti je ogromna savana vzhodno od Viktorijinega jezera in je vsako leto prizorišče največjega množičnega preseljevanja živali v Afriki. Ogromne črede, v katerih je več kot dva milijona živali, pri tem pogosto napravijo do 1500 kilometrov.

 

2 NARODNI PARK PLITVIŠKA JEZERA, Hrvaška

16 jezer narodnega parka Plitviška jezera je med seboj povezanih s terasami, kaskadami in slapovi. Razprostirajo se na okoli sedem kilometrov dolgem območju. Najveličastnejše slapove, ki z višine 76 metrov padajo v dolino, najdemo na območju spodnjih štirih jezer.

 

3 TADŽIŠKI NARODNI PARK (GOROVJE PAMIR), Tadžikistan

Narodni park zajema skoraj celotno gorovje Pamir, ki je tretji najvišji ekosistem na svetu. Med več kot tisoč ledeniki v narodnem parku je tudi 77 kilometrov dolgi Fedčenko, najdaljši ledenik zunaj polarnega območja.

 

4 PARK MALOTI-DRAKENSBERG, Južnoafriška republika/Lesoto

Južnoafriški Drakensberg ali Zmajevo gorovje je že od leta 2000 na seznamu svetovne naravne in kulturne dediščine in je najvišje gorovje v južnem delu Afrike. V severnem delu Zmajevega gorovja leži t. i. »amfiteater«, veličastna, skoraj navpična skalna stena.

 

5 NARAVNI REZEVRAT VRANGLOV OTOK, Rusija

Na tem otoku živi največja populacija pacifiškega mroža, ki šteje do sto tisoč živali. Nikjer na svetu ni več brlogov severnega medveda kot na tem otoku. Na travnikih arktične tundre se pase tudi moškatno govedo.

 

6 TROPSKI DEŽEVNI GOZDOVI SUMATRE, Indonezija

Na zavarovanem območju uspeva približno 10 000 rastlinskih vrst, med njimi je 17 endemičnih rodov. Raznolikost živalskih vrst je le delno znanstveno raziskana. Najzanimivejše živalske vrste na tem območju so orangutan, tiger, nosorog, slon, serav, tapir in dimasti leopard.

 

7 NARODNI PARK GALAPAŠKIH OTOKOV, Ekvador

Vulkanski otoki Galapaškega otočja zaradi osamljene lege ponujajo edinstven živi prikaz evolucije. Mnogo živalskih vrst tako najdemo samo tukaj. Posebej spektakularni so galapaški kormoran, ki ne more leteti, žlezoglavi legvan, morski legvan in galapaška želva velikanka.

 

8 NARODNI PARK KAKADU, Avstralija

Narodni park je postal mednarodno znan sredi 20. stoletja, ko so pri izkopavanjih odkrili najmanj 30.000 let staro kamnito orodje. Mnoge skalne poslikave omogočajo vpogled v lovske navade, mite, vsakdanjik in običaje Aboriginov.

 

9 NARODNI PARK LOS GLACIARES, Argentina

V srcu patagonskih Andov, neposredno ob čilski meji, leži okoli 4500 kvadratnih kilometrov velik narodni park ima 13 ledenikov, ki so del patagonskega ledenega polja in je s 15.000 kvadratnimi kilometri največja sklenjena ledena gmota zunaj Arktike in Antarktike …

 

10 NARODNI PARK Yellowstone, ZDA

Najstarejši narodni park na svetu – ustanovljen je bil že leta 1872 – zajema veličastno divjino z gorami, rekami in jezeri ter več kot 300 gejzirji. Večina parka, ki meri okoli 9000 kvadratnih kilometrov, leži v zvezni državi Wyoming, majhen del pa tudi v Montani in Idahu.

 
<< Nazaj na Naj 10