NAJ 10 CERKVA

Cerkve, samostani in druga svetišča so kraji s prav posebno energijo. In zelo pogosto tudi s prav posebno arhitekturo. Oglejte si nekaj najbolj zanimivih s seznama UNESCA – od preproste, a pravljično lepe stare finske lesene cerkve do veličastne Sagrade Familije …

 

1 STOLNICA NAŠE GOSPE IZ APARECIDE, Brazilija

Da bi pospešili razvoj Brazilije, so glavno mesto preselili v osrednji del države. Tu so nastale mnoge mojstrovine sodobne arhitekture, ki jih je načrtoval Oscar Niemeyer. Med njimi je tudi veličastna katedrala, stolnica Naše gospe iz Aparecide.

 

2 ROMARSKA CERKEV V WIESU, Nemčija

Leta 1730 so menihi samostana Steingaden na Bavarskem naslikali Kristusovo podobo in jo razstavili v zaselku Wies. Na Odrešeniku so opazili solze in čudež je privabil številne romarje, sčasoma pa so tam zgradili še eno najlepših rokokojskih cerkva v Nemčiji.

 

3 STAROKRŠČANSKI SPOMENIKI V RAVENI, Italija

Območje svetovne dediščine v Raveni zajema osem skoraj popolnoma ohranjenih zgradb z veličastnimi mozaiki. Baziliko Sant’Apollinare in Classe krasi 24 stebrov iz grškega marmorja, ki so povezani z arkadami.

 

4 MARIJINA CERKEV V SAMOSTANU GELATI, Gruzija

Samostan Gelati je eden največjih srednjeveških pravoslavnih samostanov. Marijina cerkev v tem samostanu je nastala pod gruzijskim kraljem Davidom Graditeljem, ki je vladal med letoma 1089 in 1125. Ime Gelati je različica grške besede »genati« (rojstvo).

 

5 KATEDRALA SANTA MARIA DE LA SEDE, Španija

Največja gotska katedrala na svetu. V njej so spravljeni posmrtni ostanki Krištofa Kolumba. Ker Kolumb ni hotel biti pokopan na španskem ozemlju, je sarkofag v katedrali nameščen na ramenih štirih dvorjanov, ki ponazarjajo štiri kraljevine: León, Kastiljo, Navaro in Aragonijo.

 

6 STARA CERKEV V PETÄJÄVESIJU, Finska

Na majhnem polotoku v osrednjem delu Finske stoji markantna rdeča cerkev iz 18. stoletja, ki velja za eno najlepših cerkva v državi. Njeno notranjost poleg slik krasijo še lesene rezbarske umetnine in kipi.

 

7 SKALNE CERKVE V LALIBELI, Etiopija

V srcu Etiopskega višavja se skriva enajst v skalo vklesanih srednjeveških skalnih cerkva.
Skalne cerkve, ki ležijo na okoli 2600 metrih nadmorske višine, so nastajale od konca 12. stoletja naprej.

 

8 CERKEV SVETEGA ROJSTVA PRI BETLEHEMU, Palestina

Cerkev Svetega rojstva pri Betlehemu od 3. stoletja naprej zaznamuje rojstni kraj Jezusa Kristusa. V naslednjih stoletjih so jo večkrat uničili in ponovno zgradili. Skupaj z romarsko potjo v Betlehemu je izjemen spomenik starokrščanske arhitekture.

 

9 KATEDRALA SV. JAKOBA V ŠIBENIKU, Hrvaška

Katedrala sv. Jakoba, triladijska bazilika, je narejena po italijanskem zgledu. Graditi jo je začel dalmatinski stavbenik in kipar Juraj Dalmatinac, posvečena pa je bila leta 1555.

 

10 SAGRADA FAMILIA, Španija

Katedrala Sagrada Familia, ki si jo je zamislil slavni arhitekt Antoni Gaudí, je ena od osrednjih znamenitosti Barcelone in – čeprav še ni dokončana – navdušuje z izrazitimi vretenastimi stolpi in naravnimi organskimi oblikami.

 
<< Nazaj na Naj 10